capoeira oktatas budapestAz alábbiakban olyan kérdéseket szedtünk össze, amelyeket gyakran hallottunk kezdőktől – több információt a capoeiráról általában és a csoportunk filozófiájáról ezen az oldalon tudsz olvasni. Ha ezeken kívül bármilyen kérdésed van, keress minket nyugodtan!

Ezt csak igazán fitt, hajlékony emberek csinálják?

Nem, a hangsúly a fejlődésen van, saját magadhoz képest. Senki sem született profinak, köztünk is sokan vannak, akik semmilyen kapcsolódó mozgásformát nem űztek előtte, azonban itt megtalálták a saját stílusukat. Amennyiben valami különös nehézséget okoz vagy esetleg egy sérülésed volt, úgy annak figyelembe vételével fogjuk az edzést neked módosítani.

Minden capoeirista akrobatikázik?

Sokan azonosítják a capoeirát az elképesztően sok akrobatikus mozdulattal, amit fellépéseken láthatnak – azonban azt valószínűleg nem tudják, hogy ezt a tagoknak csak egy kisebb része csinálja. Nem kötelező mindenkinek bonyolult akrobatikákat tudnia – sokan ezeket a részeket teljesen kihagyják és másra fókuszálnak.

Lehet-e otthon edzeni előre felkészülni?

Az interneten nagyon sok oktató videó van, amelyek megtanítják a capoeira alapjait, azonban mi ezeket azért nem javasoljuk, mert ilyenkor hiányzik a visszajelzés, és könnyű rossz beidegződéseket kialakítani – amelyeket viszont később nagyon nehéz megváltoztatni. Az edzések során az oktatók segítenek folyamatosan a technikák megfelelő elsajátításában, valamint egymásnak is segítünk – hiszen ezt alapvetően párban játsszuk.

Nincs ritmusérzékem, akkor nem érdemes elkezdeni?

A ritmusérzék is egy a sok aspektus közül – előny ha van, de akinek nincs, az is elkezdheti, hiszen gyakorlással fejleszthető, alapszinten mindenki meg tudja tanulni „érteni” a zenét.

capoeira oktatas budapestÖnvédelemre használható a capoeira?

Amennyiben kifejezetten önvédelmet szeretnél tanulni, úgy vannak erre sokkal specifikusabb mozgásformák, de természetesen egy képzettebb capoeirista igenis rendelkezik egy magas szintű mentális és fizikai felkészültséggel.

Milyen korban érdemes elkezdeni a capoeirát?

A „ma ismert capoeira egyik alapító mestere” – Mestre Bimba – szerint a capoeira minden nőnek és férfinak való 0-99 éves korig. A capoeirát bármilyen korban el lehet kezdeni, amivel mindösszesen rendelkezni kell a nyitottság és a kitartás. Természetesen edzéseinken figyelembe vesszük nem csak a korral járó különbségeket, hanem az egyének fizikai adottságait is, így előfordulhat, hogy valaki könnyebb, míg mások nehezebb gyakorlatokat végeznek, hiszen az egészség és a biztonságos gyakorlás nagyon fontos.

Milyen egy edzés, mivel készüljek?

A szükséges információkat egy helyen megtalálod az első edzés tudnivalók oldalon.