Az Afro-Ritmo Capoeira csoportról

Az Afro Ritmo csoport számos országban megtalálható (Brazíliában, Kolumbiában, Németországban, Norvégiában, Ausztriában és Magyarországon) Mestre Gil és tanítványai vezetésével.
Edzéseinken a capoeira mellett brazil táncokkal (samba, maculele, afro), a capoeira hangszereivel és dalaival, valamint a portugál nyelv alapjaival is megismerkedhetsz, Magyarországon az összes csoportot Mestre Marcelo vezeti.
Edzéseinkhez folyamatosan lehet csatlakozni, a kezdőkkel külön foglalkozunk amíg elsajátítják az alapokat. Az első edzésről itt találsz információkat.

Az első edzés ingyenes!

Általánosságban a capoeiráról:

A capoeira egy brazil harcművészeti játék, melyet a 16. században a rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik; gyakran közel a földhöz, vagy kézen-/fejen-állva művelik, mindig zenére. Egyes verzióiban sok akrobatikus elem található.
A capoeira szónak számos jelentése létezik, ezek egyike a Brazília belsejében található erdős területekre utal, feltehetőleg azokra a helyekre, ahol a szökött rabszolgák próbáltak elrejtőzni.
Két fő stílusirányzat létezik a capoeirán belül: az egyiket lassabb, földközeli mozdulatsorok valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemez, ez az Angola. A másik stílus az ún. Regional, amelyet folyamatos, akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Itt a technikán és a stratégián van a hangsúly. Mindkét stílusra jellemzőek a cselek, színlelt támadások, lendületes rúgások, illetve az ellenfél egyensúlyból való kimozdítását célzó mozdulatok.

Az Afro Ritmo csoport övrendszere

1. szakasz: még nem hordanak övet
2. szakasz: zöld öv
3. szakasz: zöld és sárga öv
4. szakasz: sárga öv
5. szakasz: sárga és kék öv
6. szakasz: kék öv (Instructor)
7. szakasz: zöld, sárga és kék öv (Professor)
8. szakasz: zöld, sárga, kék és fehér öv (Contra Mestre/a)
9. szakasz: zöld és fehér (Mestre/a első fokozat)
10. szakasz: sárga és fehér (Mestre/a második fokozat)
11. szakasz: kék és fehér (Mestre/a harmadik fokozat)
12. szakasz: fehér öv (korlátlan Mestre/a)

Az övek színe a brazil zászló és nemcsak a Brazíliában, de a világon mindenhol megtalálható fontos természeti erőforrások színein alapul.

A zöld szín a reményt és az esőerdőket szimbolizálja. A fák azért felelősek, hogy megtisztítsák a levegőnket, reményre pedig azon a hosszú úton van szükségünk, ami előttünk áll egy olyan univerzumban, amit most kezdtünk el megismerni (a capoeira "univerzumát").
A sárga szín két másik nagy erőforrást, a napfényt és az aranyat jelképezi. Ahogyan a környezetünkben és a kultúránkban, a capoeirában megtett úton is megtalálható a bölcsesség és a megértés. Az arany és a napfény sárga színe melegséget és testi-lelki megvilágosodást jelképez. Ezek nagyon értékes tulajdonságok.
A kék szín a végtelen óceánokban tükröződő eget, és a capoeira elsajátítójának tanulással teli jövőjét szimbolizálja.
A fehér szín azokat a vizeket jelképezi, amelyek egyensúlyt teremtenek, és életet adnak mindennek ami a természetben létezik, így van ez a capoeirában is.

Amikor az adott színt eléred, ugyanezeket a szerepet kell ellátnod a capoeira világában, az a kötelességed, hogy biztosítsd ennek a művészetnek és a gyökereinek az egyensúlyát és fennmaradását.

1. SZAKASZ: Kezdő. A tanuló, aki elkezdi a capoeirát, még nem visel övet. Csak az alapok elsajátítása után kapja meg az első övet egy rendezvény keretein belül,  ezt hívják batizado-nak.

2. SZAKASZ: Ekkor kapja meg a tanuló az első övet. Azt a rendezvényt, amikor a tanuló megkapja az övet, batizado-nak nevezik, és itt kezdi meg útját a capoeira világában.

3. SZAKASZ: A tanulónak már sikerült túljutnia útjának egy részén, hogy megkaphassa a zöld és sárga övet. Azonban még sok tanulás és elvárás áll előtte, hogy a következő övet kiérdemelje.

4. SZAKASZ: A tanuló sárga övet kap. Ez az egyik legfontosabb szakasz, mivel itt dől el, hogy folytatja-e útját a capoeirában vagy sem. A sárga övhöz  nemcsak fizikai, de pszichológia téren is edzettnek kell lenni, mivel már hosszabb ideje foglalkozik a capoeirával. Azért is összetettebb ez a szakasz, mert az adott személy capoeirában betöltött szerepe is itt dől el. Ez a szint a viselkedést és a már megtanult mozdulatokat illetően kontrollt, fegyelmet és komolyságot követel.

5. SZAKASZ: Itt a tanuló a sárga és kék övet kapja. Akárcsak a sárga, ez az öv is sokat követel tőle. A zöld öv óta eltelt gyakorlással képesnek kell lennie minden mozdulatát irányítani, és  a hozzáértésének mértékét növelni. Az egyszerűsége teszi a jó capoeiristát.

6. SZAKASZ: Ebben a szakaszban a kék övet kapod. Az azt jelenti, hogy már készen állsz capoeira instructorrá válni. Folytatnod kell az edzést, a tanulást és a fejlődést, nem csak mentálisan, de fizikai szempontból is. Szükséges és elengedhetetlen, hogy hasznos és segítőkész légy önmagaddal és a körülötted lévő emberekkel szemben is.

7. SZAKASZ:  A zöld övesként kezdett tanuló régóta várt szakasza, melyet hosszú tanulás és sok nehézség után ér el. Minden szakaszon túljutott, és boldogan átveheti a várva várt zöld, sárga és kék övet. Ezt a fokozatot egy úgynevezett formatura keretein belül kapod meg, ami után már capoeira professorrá válsz. Ezen a szinten sosem felejted el a gyökereidet, a tanulással töltött éveket, és megtanulod, mennyire elengedhetetlen minden nap minden percében fejleszteni a játékbeli egyensúlyod, az érzelmi intelligenciád, és önmagad, amit rengeteg jóindulat, verejték és bölcsesség alkotott. Ezen kívül a lehetséges egyensúlytalanságban is mindig keresned kell az egyensúlyt.

8. SZAKASZ: A zöld,sárga, kék és fehér övvel a Contra Mestre/a cím jár. Ebben a szakaszban szabadon kifejtheted a saját véleményed, és akár vitába is szállhatsz a mestereddel egyes témákban és kérdésekben.  Azonban sosem szabad megfeledkezned a mestered iránti feltétlen tiszteletről, aki jóindulattal tanított és vezetett az idáig vezető úton. A Mestre/a olyan, mint egy apa/anya, aki mindig segít, jót akar és kijavít, nemcsak a capoeirában, de magában az életben is. Ilyen hosszú együtt töltött idő után ugyanis már nemcsak a Mestre/a egy tanítványa vagy , hanem barátja, öccse/húga, fia/lánya. Ez az egyik legfontosabb dolog, amiről sosem szabad megfeledkezned, amikor olyan dologról beszélsz a mestereddel, amivel kapcsolatban eltérő a véleményetek. Itt kezdődik az út a Mestre/a fokozathoz.

9. SZAKASZ:  Ez az a szakasz, amikor hosszú út után megkapod a zöld és fehér övet, valamint az első fokozatú Mestre/a címet. Ekkor a capoeiristaként rád háruló felelősség és elvárás többszörösére növekszik. Nem feledkezhetsz meg a kulturális oktatói kötelezettségedről, ami az egyik legalapvetőbb, legfontosabb szempont. Mostantól valami nagyobb célt kell kitűznöd. Mindig próbálnod kell kicsit jobban fejlődni, mint ember. Ne viselkedj úgy, mint sokan mások, sose építs gátakat az elmédben, amiktől azt gondolod, hogy mivel már megkaptad a Mestre/a címet, mindenféle önös célra felhasználhatod az ezzel járó "hatalmad", ezáltal kényelmetlen helyzetbe hozva azokat az embereket, akik felnéznek rád, hisznek benned és a munkádban.

10. SZAKASZ: Ebben a szakaszban a sárga és fehér övet kapod, valamint a második fokozatú Mestre/a címet. Mindig egyre jobban összpontosítasz arra, hogy segíts azoknak, akik újonnan kerültek a capoeira világába. Sokat tanítasz a kultúra és a nagyszerű, mágikus jellegéről olyanoknak, akik már régebb óta capoeiráznak. A formatura óta egyre jobban magadra találsz, mint capoeirista, ugyanakkor nem felejted el utad során, hogy azon a szinten, ahol vagy, már nincs helye az önteltségnek. Az eddig említett szakaszokban nem volt szó kulturális kutatásról és tanulmányokról, mivel a tanulással töltött időszakban már megtetted azokat. Bizonyos idő elteltével elengedhetetlennek fogod érezni, hogy minél többet megtudj a capoeira történelméről és eredetéről.

11. SZAKASZ: Itt újabb övet kapsz. A kék és fehér övvel a harmadik fokozatú Mestre/a cím jár. Az elvárások és a gondolataid kicsit konkrétabbak, pontosabbak, és a felelősséged mértéke is növekszik, nemcsak a tanítványaid, hanem minden olyan dolog miatt, amiket egyensúlyban kell tartanod azért, mert capoeirista vagy.

12. SZAKASZ: Ez az öv a legmagasabb szintet képviseli a capoeirában. Ezáltal korlátlan Mestre/a leszel a capoeirában, ebben a csodálatos művészetben, aminek nemcsak a neve, de a célja is "barátságkötés művészete". Erre mindig emlékezz, mivel ez is része volt az utadnak, a tanulással töltött éveknek, már az első naptól fogva, amikor elkezdtél capoeirázni.

 

 

Marcelo Luis Olimpio da Silva ( Mestre Marcelo )

1982 február 24-én született Brazíliában, Sao Paulo városában. 1990-ben került először közelebbi kapcsolatba a capoeirával, majd 2000-től csatlakozott Mestre Gil csoportjába, a Cordão de Ouro csoportba, hogy együtt dolgozzanak tovább. Ezen a csoporton belül létrejött az Afro Ritmo csoport Magyarországon, melyet 2009-ben alapítottak.

FaLang translation system by Faboba

A capoeira egy brazil harcművészeti játék, melyet a 16. században a rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik; gyakran közel a földhöz, vagy kézen-/fejen-állva művelik, mindig zenére. Egyes verzióiban sok akrobatikus elem található. A capoeira szónak számos jelentése létezik, ezek egyike a Brazília belsejében található erdős területekre utal, feltehetőleg azokra a helyekre, ahol a szökött rabszolgák próbáltak elrejtőzni.

Csatlakoznál edzéseinkhez? Nézd meg a legfontosabb tudnivalókat!