Az Afro-Ritmo Capoeira csoportról

Csoportunk története

Az Afro Ritmo csoport 2009-ben Magyarországon alakult – ezzel az első Magyarországon alapított capoeira csoport -, azóta számos országban megtalálható (többek között Brazíliában, Kolumbiában, Németországban, Oroszországban, Ausztriában) Mestre Gil és tanítványai vezetésével.
Magyarországon a csoportunk mestere Mestre Marcelo – aki Zalaegerszegen tart edzéseket, míg a budapesti edzéseket Professora Pipoca és Professor Corvo vezetik.
Edzéseinkhez folyamatosan lehet csatlakozni, a kezdőkkel külön foglalkozunk amíg elsajátítják az alapokat. Az első edzésről itt találsz információkat.

Csoportunk filozófiája

Capacidades infinitas
A csoportunk fő célja, hogy folyamatosan önmagunkat fejlesszük azáltal, hogy megtaláljuk és túllépjük azokat a korlátokat, amelyek csak a fejünkben léteznek.

Arte de fazer amigos
Az Afro Ritmo egy olyan egyesület, ahol nyitottak és őszinték vagyunk egymáshoz, a jó hangulatú közösség az alap, amire építünk – hiszen jó társaságban sokkal élvezetesebb és energikusabb a gyakorlás. Számunkra fontos, hogy tiszteljük nemcsak az oktatóinkat, hanem egymást is, partnerként tekintünk egymásra a fejlődés folyamán.

Edzéseinken és workshopjainkon a capoeira mint mozgásforma oktatása mellett a brazil kultúra egyéb elemeivel, a capoeira hangszereivel és dalaival, valamint a portugál nyelv alapjaival is megismerkedhetsz. Mivel minden ember különböző, ezért a célunk, hogy mindenki a saját erősségeire építve tudjon fejlődni a capoeira egyes területein és megtalálja a saját stílusát.

A capoeira és egyéb sportok

capoeira boritas

Első találkozásra a capoeira nehezen megfoghatónak tűnhet, mert ez nem csak egy sport – ez egy sok különböző kulturális elemet magába ölelő folyamatos tanulás, így a legfontosabb tulajdonság, amivel rendelkezni kell, az a nyitottság.

Aki még soha nem próbálta, jó eséllyel nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mi is az a capoeira. A capoeirát nem „harcolják” vagy „táncolják”, hanem játsszák, gyakorlatilag a két játékos között egy fizikai „párbeszéd” alakul ki. A két játékos kvázi kérdésekkel és válaszokkal kommunikál – ahol például egy rúgás lehet a kérdés, és erre a védekezés egy válasz. A játék folyamán nem az a cél, hogy legyőzzük a másikat, hanem szabadon és kreatívan egy közös, folyamatos játékot alakítsunk ki a másikkal – a mozgásunk és a játékstílusunk egyfajta önkifejezés.

Sok hasonlóság van más sportokhoz, azonban ilyen nincs még egy.

  • A capoeira hasonlít a karate, kung-fu vagy egyéb tradicionális küzdősportokhoz, hiszen itt is övrendszer van, rúgásokat és védekezéseket tanulunk és ezekhez a technikákhoz az önkontroll egy fontos alappillér.
  • Bizonyos szempontból olyan, mint a jóga, a street workout vagy más saját testsúlyos edzés fajta, mert a saját fizikai korlátainkat túllépjük, fejlesztjük a testtudatosságunkat és a teljes izomzatot használjuk.
  • Hasonlítható a táncokhoz, hiszen szerves része a ritmus és a csoportos gyakorlás, a másikkal való együttműködés, valamint itt a zenélés is a fejlődés részét képzi.
  • Részben pedig az akrobatikusabb sportok – mint az akrobatika, break dance vagy parkour – is szóba jöhetnek, hiszen ha szeretnénk akrobatikus elemeket is tanulni, akkor olyan mozdulatokat is képesek lehetünk megcsinálni, amikre előtte nem is gondoltunk volna

Az egyéni fejlődés útjai

Ezek azok a dolgok, amik miatt a capoeirában való fejlődés nem hetekben, hanem években mérhető hiszen nincsen „legjobb” köztünk – mindenki a saját határait keresi és tágítja. Szerencsére pont ezek miatt senkitől sem elvárható, hogy úgy érkezzen meg, hogy minden azonnal megy – lépésről lépésre tanulunk és válunk jobbá fizikailag és mentálisan is.

Az Afro Ritmo csoport övrendszere

1. szakasz: még nem hordanak övet
2. szakasz: zöld öv
3. szakasz: zöld és sárga öv
4. szakasz: sárga öv
5. szakasz: sárga és kék öv
6. szakasz: kék öv (Instructor)
7. szakasz: zöld, sárga és kék öv (Professor)
8. szakasz: zöld, sárga, kék és fehér öv (Contra Mestre/a)
9. szakasz: zöld és fehér (Mestre/a első fokozat)
10. szakasz: sárga és fehér (Mestre/a második fokozat)
11. szakasz: kék és fehér (Mestre/a harmadik fokozat)
12. szakasz: fehér öv (korlátlan Mestre/a)

Az övek színe a brazil zászló és nemcsak a Brazíliában, de a világon mindenhol megtalálható fontos természeti erőforrások színein alapul.

A zöld szín a reményt és az esőerdőket szimbolizálja. A fák azért felelősek, hogy megtisztítsák a levegőnket, reményre pedig azon a hosszú úton van szükségünk, ami előttünk áll egy olyan univerzumban, amit most kezdtünk el megismerni (a capoeira “univerzumát”).
A sárga szín két másik nagy erőforrást, a napfényt és az aranyat jelképezi. Ahogyan a környezetünkben és a kultúránkban, a capoeirában megtett úton is megtalálható a bölcsesség és a megértés. Az arany és a napfény sárga színe melegséget és testi-lelki megvilágosodást jelképez. Ezek nagyon értékes tulajdonságok.
A kék szín a végtelen óceánokban tükröződő eget, és a capoeira elsajátítójának tanulással teli jövőjét szimbolizálja.
A fehér szín azokat a vizeket jelképezi, amelyek egyensúlyt teremtenek, és életet adnak mindennek ami a természetben létezik, így van ez a capoeirában is.

Amikor az adott színt eléred, ugyanezeket a szerepet kell ellátnod a capoeira világában, az a kötelességed, hogy biztosítsd ennek a művészetnek és a gyökereinek az egyensúlyát és fennmaradását.

1. SZAKASZ: Kezdő. A tanuló, aki elkezdi a capoeirát, még nem visel övet. Csak az alapok elsajátítása után kapja meg az első övet egy rendezvény keretein belül, ezt hívják batizado-nak.

2. SZAKASZ: Ekkor kapja meg a tanuló az első övet. Azt a rendezvényt, amikor a tanuló megkapja az övet, batizado-nak nevezik, és itt kezdi meg útját a capoeira világában.

3. SZAKASZ: A tanulónak már sikerült túljutnia útjának egy részén, hogy megkaphassa a zöld és sárga övet. Azonban még sok tanulás és elvárás áll előtte, hogy a következő övet kiérdemelje.

4. SZAKASZ: A tanuló sárga övet kap. Ez az egyik legfontosabb szakasz, mivel itt dől el, hogy folytatja-e útját a capoeirában vagy sem. A sárga övhöz nemcsak fizikai, de pszichológia téren is edzettnek kell lenni, mivel már hosszabb ideje foglalkozik a capoeirával. Azért is összetettebb ez a szakasz, mert az adott személy capoeirában betöltött szerepe is itt dől el. Ez a szint a viselkedést és a már megtanult mozdulatokat illetően kontrollt, fegyelmet és komolyságot követel.

5. SZAKASZ: Itt a tanuló a sárga és kék övet kapja. Akárcsak a sárga, ez az öv is sokat követel tőle. A zöld öv óta eltelt gyakorlással képesnek kell lennie minden mozdulatát irányítani, és a hozzáértésének mértékét növelni. Az egyszerűsége teszi a jó capoeiristát.

6. SZAKASZ: Ebben a szakaszban a kék övet kapod. Az azt jelenti, hogy már készen állsz capoeira instructorrá válni. Folytatnod kell az edzést, a tanulást és a fejlődést, nem csak mentálisan, de fizikai szempontból is. Szükséges és elengedhetetlen, hogy hasznos és segítőkész légy önmagaddal és a körülötted lévő emberekkel szemben is.

7. SZAKASZ: A zöld övesként kezdett tanuló régóta várt szakasza, melyet hosszú tanulás és sok nehézség után ér el. Minden szakaszon túljutott, és boldogan átveheti a várva várt zöld, sárga és kék övet. Ezt a fokozatot egy úgynevezett formatura keretein belül kapod meg, ami után már capoeira professorrá válsz. Ezen a szinten sosem felejted el a gyökereidet, a tanulással töltött éveket, és megtanulod, mennyire elengedhetetlen minden nap minden percében fejleszteni a játékbeli egyensúlyod, az érzelmi intelligenciád, és önmagad, amit rengeteg jóindulat, verejték és bölcsesség alkotott. Ezen kívül a lehetséges egyensúlytalanságban is mindig keresned kell az egyensúlyt.

8. SZAKASZ: A zöld,sárga, kék és fehér övvel a Contra Mestre/a cím jár. Ebben a szakaszban szabadon kifejtheted a saját véleményed, és akár vitába is szállhatsz a mestereddel egyes témákban és kérdésekben. Azonban sosem szabad megfeledkezned a mestered iránti feltétlen tiszteletről, aki jóindulattal tanított és vezetett az idáig vezető úton. A Mestre/a olyan, mint egy apa/anya, aki mindig segít, jót akar és kijavít, nemcsak a capoeirában, de magában az életben is. Ilyen hosszú együtt töltött idő után ugyanis már nemcsak a Mestre/a egy tanítványa vagy , hanem barátja, öccse/húga, fia/lánya. Ez az egyik legfontosabb dolog, amiről sosem szabad megfeledkezned, amikor olyan dologról beszélsz a mestereddel, amivel kapcsolatban eltérő a véleményetek. Itt kezdődik az út a Mestre/a fokozathoz.

9. SZAKASZ: Ez az a szakasz, amikor hosszú út után megkapod a zöld és fehér övet, valamint az első fokozatú Mestre/a címet. Ekkor a capoeiristaként rád háruló felelősség és elvárás többszörösére növekszik. Nem feledkezhetsz meg a kulturális oktatói kötelezettségedről, ami az egyik legalapvetőbb, legfontosabb szempont. Mostantól valami nagyobb célt kell kitűznöd. Mindig próbálnod kell kicsit jobban fejlődni, mint ember. Ne viselkedj úgy, mint sokan mások, sose építs gátakat az elmédben, amiktől azt gondolod, hogy mivel már megkaptad a Mestre/a címet, mindenféle önös célra felhasználhatod az ezzel járó “hatalmad”, ezáltal kényelmetlen helyzetbe hozva azokat az embereket, akik felnéznek rád, hisznek benned és a munkádban.

10. SZAKASZ: Ebben a szakaszban a sárga és fehér övet kapod, valamint a második fokozatú Mestre/a címet. Mindig egyre jobban összpontosítasz arra, hogy segíts azoknak, akik újonnan kerültek a capoeira világába. Sokat tanítasz a kultúra és a nagyszerű, mágikus jellegéről olyanoknak, akik már régebb óta capoeiráznak. A formatura óta egyre jobban magadra találsz, mint capoeirista, ugyanakkor nem felejted el utad során, hogy azon a szinten, ahol vagy, már nincs helye az önteltségnek. Az eddig említett szakaszokban nem volt szó kulturális kutatásról és tanulmányokról, mivel a tanulással töltött időszakban már megtetted azokat. Bizonyos idő elteltével elengedhetetlennek fogod érezni, hogy minél többet megtudj a capoeira történelméről és eredetéről.

11. SZAKASZ: Itt újabb övet kapsz. A kék és fehér övvel a harmadik fokozatú Mestre/a cím jár. Az elvárások és a gondolataid kicsit konkrétabbak, pontosabbak, és a felelősséged mértéke is növekszik, nemcsak a tanítványaid, hanem minden olyan dolog miatt, amiket egyensúlyban kell tartanod azért, mert capoeirista vagy.

12. SZAKASZ: Ez az öv a legmagasabb szintet képviseli a capoeirában. Ezáltal korlátlan Mestre/a leszel a capoeirában, ebben a csodálatos művészetben, aminek nemcsak a neve, de a célja is “barátságkötés művészete”. Erre mindig emlékezz, mivel ez is része volt az utadnak, a tanulással töltött éveknek, már az első naptól fogva, amikor elkezdtél capoeirázni.

Marcelo Luis Olimpio da Silva ( Mestre Marcelo )1982 február 24-én született Brazíliában, Sao Paulo városában. 1990-ben került először közelebbi kapcsolatba a capoeirával, majd 2000-től csatlakozott Mestre Gil csoportjába, a Cordão de Ouro csoportba, hogy együtt dolgozzanak tovább. Ezen a csoporton belül létrejött az Afro Ritmo csoport Magyarországon, melyet 2009-ben alapítottak.